Anketa
Se ukvarjate z navtiko ? :

PostHeaderIcon Oblačila

Med jadranjem je najpomembnejše, da ostanemo suhi, saj bomo le tako lahko maksimalno uživali.

                                                 

Prav zaradi tega je izredno pomembno, kakšna oblačila in opremo uporabljamo. Podhladitev telesa ni nevarna samo zaradi možnosti prehlada pač pa tudi zmanjšuje reakcije. Že v začetnih jadranjih v daljnji preteklosti so bili mornarji oblečeni v težka, skrbno stkana volnena oblačila, usnjena pokrivala, prepojena z lojem in podložena z živalsko dlako. V začetku prejšnjega stoletja so začeli uporabljati gumirana oblačila, pravi razvoj jadralnih delovnih oblačil pa je prinesla iznajdba sintetičnih materialov visoke tehnologije v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Danes ponuja tržišče zelo široko ponudbo jadralne opreme iz najsodobneših lahkih, vendar nepremočljivih in izredno odpornih hi-tech materialov, katerih značilnost je, da enostransko prepuščajo navzven vlago. Šivi in spoji so gumirani in čvrsti. Izpostavljeni deli, kot so kolena, komolci in zadnjica pa so na boljših oblekah ojačani s kevlarjem in podloženi s tankim neoprenom, tako so ti deli izredno trpežni in topli.   

                

Modni izgled jadralnih oblek ni tako pomemben, saj so to "delovne" obleke, čeprav pa se s časom tudi te obleke prilagajajo modnim trendom po barvah in vzorcih. Obleka ne sme biti pretesna, saj je treba dati prednost debelejšim kosom pod oblačilom, ki pa naj tudi ne bodo pretirano velika, da jadralca ne bi ovirala pri delu.