Anketa
Se ukvarjate z navtiko ? :

PostHeaderIcon Navigacija

                  

Za skipperja je pomembno, da v vsakem trenutku ve, kje natančno se nahaja. Za to ima na razpolago razne pripomočke. Osnovni za obalno navigacijo so karta, trikotnika, šestilo ter navtični vodniki (tudi gurmanski ni nepomemben).             

                                                     

V predmoderni zgodovini človeške migracije in odkrivanju novih dežel so se nekateri pomorci izkazali tudi kot raziskovalci. Jadranje ob obalah Sredozemlja in Egejskega morja je bilo zaradi skalnate obale izredno nevarno. Možne so bile nenadne nevihte, zaradi katerih se je potopila prenekatera ladja. Prav varnost jih je silila daleč stran od obal.
 
Za navigacijo v sredozemlju se je uporabljalo več različnih tehnik, s katerimi so jadralci določali pozicije. Pomagali so si s poznavanjem morskih tokov ter opazovanjem položaja sonca in zvezd.
 
Navigacija je veščina, ki nas uči kako je potrebno voditi plovilo na podlagi znanstvenih metod od ene točke na zemlji do druge po najkrajši in najvarnejši poti.

Za lažje in bolj sproščeno delo pa vam danes lahko priskrbimo GPS sprejemnike in ploterje, pa tudi elektronske karte za povezavo in delo z računalnikom.