Anketa
Se ukvarjate z navtiko ? :

PostHeaderIcon Minn kota

                      

V zadnjem času prihajajo v ospredje zaradi ekoloških zahtev vse bolj motorji na električni pogon, saj je izpustov v vodo manj ali nič, pogon je tišji, večje pa so manevrske sposobnosti plovil.  

                                                                   

Ločimo dve vrsti električnega pogona: čistega električnega (akumulatorsko-električnega) in hibridnega (motorno-električnega). Čisti električni pogon je lahko alternativni občasni pogon običajnih plovil ali pa kot trajni pogon za posebna plovila v notranjih vodah (jezera, reke). Slabost in omejitev pri teh motorjih je danes še v zmogljivosti akumulatorjev. Vendar pa je v razvoj akumulatorjev vloženega veliko dela, znanja in časa, zaradi česar so v laboratorijih že razvili akumulatorje, ki imajo 8-krat boljše tehnične lastnosti kot sedanji vrhunski litijevi ali podobni akumulatorji. Samo vprašanje časa je, kdaj jih bo mogoče kupiti.  

"Minn Kota" je električni zunajkrmni motor. V ponudbi je kar nekaj modelov, od  tistih najpreprostejših,  pa do modelov za polprofesionalno uporabo. Moč motorjev sega od 100 do 1.300 W. Opremljeni so s stopenjskimi ali brezstopenjskimi pogonskimi sklopi, vsi pa imajo tudi vzvratno prestavo. V ponudbi se pojavlja največ tistih na 12 V, ki so tudi najbolj praktični, saj je tovrstnih akumulatorjev največ na trgu. Poleg teh pa je mogoče izbirati še med močnejšimi različicami kot so 24, 36 in celo 48 V.

Motor je izredno tih in zaradi tega povsem nemoteč. Lahko se uporablja tako v sladki kot tudi v slani vodi. Namenjen pa je čolnom do 5m dolžine. Zelo dobra lastnost je upogljiva noga od vpetja navzdol. Izdelana je iz kompozitnih materialov, ki dopuščajo neškodljivo upogibanje v primeru trčenja z oviro pod vodo, hkrati pa je dovolj čvrsta, da ne povzroča neprijetnih vibracij ob vrtenju vijaka.